Utsikter med TA-gurun

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 9 – 2020.

En graf säger mer än tusen ord. Aktiespararen har träffat den meriterade TA-analytikern Nils Brobacke för att diskutera marknadsutsikterna och styrkan i återhämtningen.

Nils Brobacke, tidigare chefsanalytiker och hedgefondförvaltare, har en lång erfarenhet av trading och teknisk analys. Genom åren har han lärt sig läsa av marknadens puls och se mönster i kursgrafer.

Nils har lång erfarenhet från arbetet på den brittiska tradingplattformen CMC Markets och är numera chefsstrateg på ädelmetallshandlaren Nordic Gold Trade.

Hur ser du på återhämtningen?

Återhämtningen vilar på en solid grund enligt mig. Vi kan se att datapunkter runt om i världen på ränte-, aktie- och råvarumarknaden bekräftar den positiva trenden. Samma saker som gjorde mig negativ till aktier i början av februari i år är det som nu indikerar en positiv trend.

Är drivkrafterna uthålliga?

Deltagandet bland sektorer som inte har hängt med har förbättrats markant i USA. Branschindex och börshandlade fonder som XLF Finans, XLI Industri och småbolagsindex Russel 2000 är några exempel.

Globala aktieindex har också förbättrats kraftigt och ser ut gå mot nya högsta nivåer från långa konsolideringsperioder. Några utmärkande index är:

  • Tillväxtmarknader (EEM) bryter upp från 12 års sidledes handel.
  • Svenska börsen. OMX är på väg att lämna 5 års motstånd bakom sig och bryta mot nya rekord.
  • Tyska börsen, DAX, har efter 2 års konsolidering kraft för att bryta upp.

Hur ser du på räntemarknaden?

Räntor världen över börjar bottna ur. Det är positivt. Att amerikanska tioårsräntan bröt under 1,4 procent i februari och började göra nya lägsta var ett av de viktigaste tecknen på att något var rejält fel. Historiskt sett är sjunkande räntor något vi ser i negativa aktiemarknader, tvärtemot vad många tror.

Det vi ser nu är en botten bildas i den amerikanska tioårsräntan, vilket är ett styrketecken. Utvecklingen bör gynna banksektorn. Tittar vi på index över skräpobligationer i USA är dessa tillbaka på februarinivåer innan krisen. Snacka om styrketecken för aktier.

Och råvarusidan?

Riskviljan för råvaror har kommit tillbaka. Koppar ser ut att bryta upp över en 6-årig konsolidering. Virke/timmerpriserna är i sin tur upp 100 procent bara sedan juni. Till och med Nordsjöoljan visar tecken på stabilisering. Det ger en positiv indikation på vad marknaden ser för tillfället.

Vilka är dina favoritindikatorer för enskilda aktier?

Pris, pris och pris. Allt grundar sig i prisrörelser för mig, om inte grafen bekräftar min tes så har jag fel. Vi kan använda massa tekniska indikatorer men i slutändan är dessa en funktion eller derivat av priset.

Utöver pris gillar jag sentiment, kvalitativt och kvantitativt. Vad skrivs i tidningarna, på Twitter och vad säger analytiker? Om alla är i samma båt och jag ser det motsatta i grafen så stärker det min tes. Får jag rätt så sitter väldigt många snett i sina positioner.

Man kan även titta på hur kortsiktiga handlare är positionerade. Om vi till exempel ser 30/70 lång/kort bland spekulativa handlare så ökar chansen för en stor rörelse uppåt. När det gäller det fundamentala så lyssnar jag på vänner i branschen som kan det bättre än mig.

Vad är din syn på den svenska börsen?

Utsikterna är positiva. Vi ser ut att bryta upp över en 5 års konsolidering. Jag tittar på minst 1900, antagligen 2000 för OMXS30 innan året är slut. När det gäller enskilda aktier är bilden lite olika.

Volvo – Så länge Volvo är över 160 kr är min syn ett utbrott på uppsidan. Aktien har konsoliderat sedan 2017. Talesättet “the bigger the base the higher in space” kan gälla och 200 kr är ingen omöjlighet.

Telia – Generellt gillar jag inte att bottenfiska. Med det sagt, över 33 kr så finns 40 kr i korten för Telia, absolut. Men långsiktig trend är nedåtriktad.

Ericsson – Faktiskt den första aktien jag kommenterade och hade köprekommendation på i DiTV år 2016. Då stod aktien i 50 kr. Nu är den uppe vid 100 kr och ser ut att ha brutit ut över den nedåtgående trendlinjen med start 2006. Så länge vi handlas över 90 kr så ser jag betydligt högre kurser för Ericsson.

Vad är din syn på den amerikanska börsen?

Det vi ser nu är en sektorrotation. Gamla världen med industri och finans och till och med energi borde börja komma ikapp ordentligt. Teknologi ser ut att vara svagare relativt dessa. Med det sagt, är jag positivt inställd till USA. Börsindex Dow Jones på 32000 och S&P500 på 4000 finns i korten.

Vad tror du om den svenska kronan?

Jag tror att EUR/SEK har bottnat vid 10,30 och USD/SEK vid 8,60 kr. Det vill säga, jag bettar på svagare svensk krona från och med nu och hedgar den exponeringen mot guld snarare än att att hedga mot euro eller usd. Det har fungerat bättre historiskt. Guld mot krona (XAUSEK) är upp över 750 procent sedan år 1999.

Är det någon särskild marknad som fångat din uppmärksamhet för tillfället?

Europeiska banker. Om europeiska banker är tillbaka vid februari-nivåer – alltså innan krisen – så har jag svårt att köpa undergångsscenariot. Blev en av mina bästa affärer förra hösten, och ser ut att kunna bli en rökare i år också.

Oljemarknaden har skakat rejält under 2020. Vad signalerar den tekniska formationen där?

Jag är bullish olja och energi. Den sektorn som har haft det tuffast och började rasa redan i januari, klarade faktiskt att inte vända ned trots lång sidledes handel sen i juni. Så länge köpare försvarar 40 dollar per fat finns 70 dollar för Nordsjöoljan i korten.

Författare Redaktionen

small_c_popup.png

Ange din e-post för att gå med i vår e-postlista